Skip to main content

Book review (Invisible men by Ralph Ellison)/ Ogled knjige ( Ralph Ellison, Nevidljivi čovjek)

What can one say about masterpiece that hasn't been said before? That is the question I asked myself when I wanted to write this review but than I realized that there is always more to say, there is always something we can add. That is in fact one of the qualities that make a masterpiece what it is. Every time we read it, we can read something new from it. There is always a message within a message, a meaning within a meaning. In every masterpiece we will find a quality that is timeless and that makes it ever relevant. Furthermore, reading a book is often a personal experience, so that is another angle we can take when we are wondering what to say about a particular book that hasn't been said before.

Što se može reći o remek djelu da već nije bilo rečeno? To sam se pitala kada sam željela napisati ovaj ogled, ali onda sam shvatila da se uvijek može reći više, da uvijek postoji nešto što se može dodati. To je zapravo jedna od kvaliteta remek djela. Svaki put kada ga pročitamo, možemo u njemu pročitati nešto novo. Uvijek postoji poruka u poruci, značenje unutar značenja. U svakom remek djelu možemo pronaći kvalitetu koja je bezvremenska i koja ga čini uvijek relevatnim. Nadalje, čitanje knjige je često osobno iskustvo pa je to još jedan način za reći ono što nije rečeno, posebno kada se pitamo što bismo mogli reći, a da nije već kazano. From a personal perspective, I can say that I really found myself in this book. I think most of us try to discover who we really are and many of us end up in some wrong alleys at some point of our lives. It is life, always more complex than it seems and always open to new interpretations. It is easy to get lost in life, easy to forget who we really are…and perhaps the most important thing to remember is that we ourselves are ever changing just as the world itself.  Moreover, most of us feel invisible at some point of our lives. Why it is so is an important question. Wouldn't you agree? This novel does such a wonderful job of following the inner life of its young protagonist but it does much more than that. It shows us how many of us are indeed invisible. There are many ways to be invisible.

Iz osobne perspektive, mogu reći da sam se doista pronašla u ovoj knjizi. Mislim da većina nas pokušava otkriti tko doista jesmo i puno nas završi na nekim krivim putovima u nekim razdobljima svoga života. To je život, uvijek puno složeniji nego što se čini i uvijek otvoren novim tumačenjima. Lako se je izgubiti u životu i zaboraviti tko jesmo, a možda je najvažnije zapamtiti da se i mi sami mijenjamo, kao i sam svijet. Nadalje, većina nas se osjeća nevidljivim u nekom razdoblju svojih života. Zašto je tomu tako je važno pitanje. Zar se ne biste složili? Ovaj roman tako dobro prati unutrašnji život svoga mladog protagonista, ali je u isto vrijeme i puno više od toga. Pokazuje nam kako je puno nas zapravo nevidljivo.  Puno je načina za biti nevidljiv. headband/traka za kosu: DIY
coat/ kaput: vintage
dress/haljina: CNdirect (here/ ovdje)
bag/torba: dresslink: (here /ovdje)
sneakers/tenisice: umbro

I’m not sure have I mentioned it but this was my first novel by this author. I did read a fragment (infamous Battle Royal) of this novel back when I was at the University. I remember being moved by it back then. However, reading Battle Royal as a part of this novel was a completely different experience. From the very first opening paragraph, I connected with this novel. So, when it came to Battle Royal, it seemed so real to me. After I finished reading it, I set the novel down. I felt like my soul was torn in two like a piece of paper. I felt psychically ill.  It took me a few days to pick up the novel again but I’m certainly glad I did. From that point on, there were many instances when this novel left me feeling emotionally exhausted. Even on intellectual level, I sometimes struggled to follow it. I made sure my mind was fresh when I was reading it. I feel like a made a significant investment in terms of energy when it comes to reading this novel and it was a very good investment because I feel blessed (I really can’t think of another word) that I had the time to read it carefully.  

Ne znam jesam li to spomenula, ali ovo je prvi moj roman ovoga pisaca. Pročitala sam fragment (poznati Battle Royal) kada sam bila na sveučilištu i sjećam se da me tada dotakao. No, čitati ga kao dio ovog romana bilo je posve različito iskustvo. Od prvog paragrafa ovog romana, osjetila sam povezanost sa njime tako da kada je došlo do Battle Royal, sve mi se činilo tako stvarnim. Kada sam pročitala Battle Royal, spustila sam roman na stolić. Osjetila sam da mi je duša pokidana na dva dijela kao komad papira. Bilo mi je slabo. Trebalo mi je par dana dok nisam ponovo uzela roman u ruke, ali mi je svakako drago da jesam. Od tada pa nadalje, u puno navrata me je ovaj roman emotivno iscrpio. Čak i na intelektualnoj razini, nekada sam se borila da ga pratim, pa sam nastojala da mi je um svjež kada ga čitam. Osjećam da sam napravila znatno ulaganje energije u samo čitanje romana i mislim da je to bilo dobro ulaganje jer se osjećam blagoslovljeno (doista ne mogu naći bolju riječ) što sam imala vremena pročitati ga pažljivo. 


headband/traka za kosu: DIY
coat/ kaput: vintage
dress/haljina: CNdirect (hereovdje)
bag/torba: dresslink: (here /ovdje)
sneakers/tenisice: umbro


What is Invisible Man? Is it a portrait of a young African American man? Is it a warning about deeply routed problems of the modern world? Is it a testimony of the struggles and challenges of an African American man?  Is it a book about exploration of oneself? Is it a novel about identity? Is it a critique of communism? Is it a critique of capitalism? Is it a study of a modern society? Is it an exploration of the inner self? In my opinion, what makes it such a superb piece of writing is that it is all of that and more. The way it manages to join so many important issues, questions and challenges together and still be a wonderful narrative is simply astonishing. At times I caught myself wondering how to describe it. It is scientific or is it mystical? It is both. Is it spiritual or is it intellectual? It is both.

Što je Nevidljivi čovjek? Je li portret mladog američkoga crnca? Je li to svjedočenje o borbama i izazovima mladog crnog muškarca u Americi? Je li to upozorenje o duboko ukorijenjenim problemima modernoga svijeta? Je li ta knjiga o istraživanju sebe? Je li to roman o identitetu? Je li to kritika komunizma? Je li to kritika kapitalizma? Je li to studija modernog društva? Je li to istraživanje unutarnjega sebe?  Po mome mišljenju, ono što čini ovaj roman tako vrhunskim djelom je to što je sve to i više. Način na koju uspijeva povezati toliko važnih pitanja, problema i izazova i još pri tome ostati divna priča je stvarno zadivljujuće. Na trenutke sam se uhvatila u propitkivanju kako da ga opišem. Je li znanstven ili mističan? Oboje. Je li duhovan ili intelektualan? Oboje.On every level I can think of, this novel is a complete success. I started this review wondering what I can say about it that hasn’t been said before but now I realize that I could talk about this book forever. I’m sure I could write ten posts about it, I’m absolutely confident that I could go on an on about it for days and that in my opinion makes it an exceptional piece of literature. I will stop myself now and instead of writing an endless review, I will just say: this novel is absolutely one of those life changing books. 

Na svakoj razini koje se mogu sjetiti, ovaj roman je potpuni uspjeh. Počela sam pisati ovaj ogled pitajući se što mogu reći o njemu što nije već rečeno, ali sada shvaćam da bi mogla zauvijek pričati o ovom romanu. Sigurna sam da mogu napisati deset ogleda o njemu, posve uvjerena da bi mogla o njemu pričati danima, a po mome mišljenju to je ono što ga čini posebnim književnim djelom. Sada ću se zaustaviti i umjesto da napišem beskrajno dug ogled, reći ću samo ovo: ovaj roman je apsolutno jedna od onih knjiga koje mijenjaju život.


Comments

 1. Beautiful coat and perfect pics, Ivana. Wishing you and yours a very merry X-mas, girl.
  kisses
  Lenya
  FashionDreams&Lifestyle

  ReplyDelete
 2. Divan post, a o slikama tek da ne govorim! :**

  New post on my blog: "Green my obsession"

  ReplyDelete
 3. Thank you very much for this excellent review, it was great to read your thoughts on this! xxx

  ReplyDelete
 4. Interesting book and great outfit too! ♥


  http://sartorialwackoe.blogspot.com/

  ReplyDelete
 5. Great post and nice outfit :)
  xx Katha
  showthestyle.blogspot.com

  ReplyDelete
 6. Beautiful shots, and an entertaining review!!

  Adi xx
  www.fancycorrectitude.com

  ReplyDelete
 7. Beautiful pictures !! Just WOW ❤ I need to find this book. I think I will love it too. You look fantastic, gorgeous coat and sporty shoes ❤❤❤

  Kisses my beautiful frend :***

  ReplyDelete
 8. Look e imagens maravilhosas amei, FELIZ NATAL PARA VOCÊ E FAMÍLIA.
  Canal: https://www.youtube.com/watch?v=44dbnHrYIP4
  Blog: http://arrasandonobatomvermelho.blogspot.com.br/

  ReplyDelete
 9. Dear Ivana, I have to admit that so far I even didn't know the book you recommend here - at least I'm not aware of this. But your wonderful words made me now so curious to read at, not only because I have a weakness for life changing books. Congratulations to your courage in the context of this book! But I know already you are absolutely couraged - always.
  Love the wonderful vintage coat and how you styled it. Hopefully your foot is much better now ...
  Merry Christmas!
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  International Time-Related Giveaway: Bad News and More
  www.dressedwithsoul.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. thank you Rena! I'm really happy you enjoyed my review. THe subject of this book is very serious but I believe we should not run away from serious books and issues.

   Delete
 10. You did a wonderful job with your review. Indeed there are many ways to feel invisible. I feel it every day. Merry Christmas dear!

  All Things Bright and Lovely

  ReplyDelete
  Replies
  1. I really appreciate it Shamu. Personal feeling of invisiblity is a complex problem that can be approach on many levels, but I think on a human level we should sympatize one with another because it happens to the most of us.

   Delete
 11. Amazing post! Love your mintblue coat!
  Such a flawless style.

  Merry Christmas!
  XX
  http://fetish-tokyo.blogspot.com/

  ReplyDelete
 12. Odlican review knjige, bas si me zainteresovala da sto pre procitam ovaj roman. Takodje, tvoj nezno plavi kaputic ostavlja bez daha :)
  Uzivaj u praznicima draga Ivana,
  Srecan Bozic

  ReplyDelete
  Replies
  1. hvala ti puno:) i tebi želim sretne blagdane!

   Delete
 13. Poruka u poruci. E da, to je pravo remek delo i činjenica da svako može da ga interpretira na svoj način. Sada si me još više zainteresovala za tu knjigu.
  Kombinacija je mnogo slatka i iako znam da nosiš patike iz praktičnih razloga, ja uvek volim da ih vidim u kombinaciji uz koju bi većina odabrala drugu obuću. Divno! :)

  ReplyDelete
 14. Jako mi se sviđa ovaj post i tvoj način pisanja! Predivno! :) <3

  NEW BLOG --->http://living-like-v.blogspot.ba/2015/12/december-favorites.html

  http://staliaisbae.blogspot.com/

  ReplyDelete
 15. Cute bag :)
  BLOG M&MFASHIONBITES : http://mmfashionbites.blogspot.gr/
  Maria V.

  ReplyDelete
 16. Lovely post! Kisses dear, have a good evening! xo

  ReplyDelete
 17. Prelep post i divna odevna kombinacija!!! Obozavam tvoj stil pisanja!
  <333

  ReplyDelete
 18. You are so pretty. I love books and Invisible Man looks very interesting :)

  ReplyDelete
 19. sorry my dear, but i dont read any books. so i just can say a word to your outfit. gosh, this coat is a really good looking one. but your sneakers wont make me happy. in my eyes there is no a match to your very elegant coat.

  do you have think about to wear this coat in combo to a black leggings? this pair of black tights is not really my taste in this combo, but black leggings and a other pair of shoes would surely be good looking on this.

  your thoughts?

  Jennifer

  ReplyDelete
  Replies
  1. often I wear coats with heels but sometimes it is nice to change my style a bit and wear them with sneakers. I think I wore black leggings often with this coat! but usually in Winter when I wear this coat I also wear boots so it is hard to tell whether I'm wearing leggings or really thick tights.

   Delete
  2. "I think I wore black leggings often with this coat!" - i think i have this allready forgotton...;-(

   Jennifer

   Delete

Post a Comment

All your comments mean a lot to me, even the criticism. Naravno da mi puno znači što ste uzeli vrijeme da nešto napišete, pa makar to bila i kritika. Per me le vostre parole sono sempre preziose anche quando si tratta di critiche.

Popular posts from this blog

My fashion illustration of the day + book review / Moja modna ilustracija dana + ogled knjige ( Le Diable au corps) 6.12.2016

This morning I read an amazing novel. Le Diable au corps (translated as The Devil In the Flesh) is a novel by Raymond Radiquet. Believe it or not, this was by first book by this French writer. I don't think I even heard of him before, which is odd, but well, it happens. In his time, Raymond was quite a celebrity and he is still considered as one of the important French writers of that period. Did I like this novel? Quite frankly, I loved it. I just couldn't put this novel down. I must have read it an hour or so. I got up a bit more earlier this morning so I actually had time to read it with my morning coffee (it is not a very long novel but still it is amazing how easy it was to find one's self glued to those pages). Perhaps I should make it a habit, getting up more early so I can read more. 
Jutros sam pročitala divan roman. Đavo u tijelu  (naslov izvornika Le Diable au corps) je roman Raymonda Radiqueta. Vjerovali ili ne, ovo je moj prvi roman ovoga pisca. Mislim da nika…

Fashion illustrations of the day (markers)

Hello darlings! How are you? Can you believe that February ends today? This month has just flown by. I know it's the shortest month in the year but still. Today I'm going to share 3 fashion illustrations and sketches with you. The medium for all of them is marker on paper. I don't work with markers that often, but sometimes it is good to try something different. The fashion sketches I'm sharing are all about 3 colours: purple, green and red. Spring is in the air, so this is my reflection on all those trends for the new season. The first illustration shows a girl wearing a purple and blue jumpsuit. The second illustration features a girl wearing a transparent green dress with a top and a skirt under that dress. The third illustration shows two girls in red gowns.

INSTAGRAM
BOOK
MY SHOP
GOODREADS
LOOKBOOK

February Recap (art & DIY projects & outfits)

I've put a lot of effort into blogging this February, I hope it shows. As far as the content goes, February was similar to January, mostly a mix of my illustrations and outfit posts (here). This month I was full of positing ideas and I managed to make many of them happen. I feel pretty good about that. The only thing I feel bad about is making my blog monolingual and not using my other languages, but translating texts from English to other languages takes such a long time. It is so much easier to just write in English.  Hopefully, I'll manage to change that and make my blog multilingual again. I need to organize my time better. Fingers crossed. For March I already have a few posts prepared. You can expect more art (mostly fashion illustrations) & outfit posts. 
DIY PROJECTS 
I shared two DIY projects in February, one about making a Barbie dress, the other was about how to paint a plant container. I don't have any DIY projects prepared for March, but I'm sure that I…