Skip to main content

Zašao neki momak u šumu Striborovu.....A young man wandered into Stribor's forest....

 Zašao neki momak u šumu Striborovu, a nije znao, da je ono šuma začarana i da se u njoj svakojaka čuda zbivaju. Zbivala se u njoj čuda dobra, ali i naopaka — svakome po zasluzi.
   
Morala je pak ta šuma ostati začarana, dokle god u nju ne stupi onaj, kojemu je milija njegova nevolja nego sva sreća ovoga svijeta.

  Nasjekao dakle onaj momak drva i sjeo na panj, da počine, jer bijaše lijep zimski dan. Ali iz panja iziđe pred njega zmija i stade se umiljati oko njega. Ono pak ne bijaše prava zmija, nego bijaše ljudska duša, radi grijeha i zlobe ukleta, a mogao je osloboditi samo onaj, koji bi se s njom vjenčao. Bljeskala se zmija kao srebro na suncu i gledala momku upravo u oči.

"Lijepe li gujice, Bože moj! Gotovo da bi je kući ponio.", progovori momak od šale.

" Evo budalaste glave koja će me osloboditi na svoju nesreću.", pomisli grješna duša i pretvori se odmah iz guje u ljepotu djevojku, te stane pred momka.


                                                                                    Ivana Brlić Mažuranić, Šuma Striborova

A young man wondered into Stribor's forest but he knew not that it is an enchanted forest,  a place where all kind of miraculous wonders take place. Indeed, miraculous wonders occured there, both good and bad- to each according to his merit.

This forest had to remain enchanted until it was not graced by the one who will prefer his sorrow to all the happiness in this world. 

After he cut the wood, the young man set down on a stump to rest, for it had been a beautiful winter day. Suddenly, a snake came out of the stump and started to fawn upon him. It was not a real snake, but a human soul, cursed for its sin and malice. It could be freed only by the one who would marry it. The snake glittered like silver under the sun and watched the young man straight into the eyes.

"My God, what a charming little snake! I almost feel like taking it home", said the young man in merriment.

"Here comes the foolish mind that will free me to his own unfortunate.", thought the sinful soul. Instantly she transfored herself from a snake into a girl of great beauty and stood  there before the young man.

                                                                   Ivana Brlic Mazuranic, Stribor's forests These were the opening lines of a fairy tale written by Croatian writer Ivana Brlic Mazuranic. This fairy tale titled 'Stribor's forest' has a cult status in Croatia. I doubt that there is anyone here who hasn't at least heard about it and for a good reason. The reason I'm  mentioning it today (besides the fact these photos made me think of it) is because for me it is one of the most profound fairy tales ever written. It is a story about love, for love is that force that can make us choose to forget about ourselves. What makes love so powerful? It is quite simple. As Heinlein said, love is a condition in which someone's else happiness is essential for our own. To love is to become more than one person. With love we can reach our potential.

Ovo je početak poznate bajke Ivane Brlić Mažuranić. Sumnjam da ima itko u Hrvatskoj tko nije čuo za nju i s dobrim razlogom. Razlog što je danas spominjem (osim toga što su me ove fotografije podsjetile na nju) je što je za mene to jedna od najdubljih bajki ikada napisanih. Ova bajka, koja kao i sve ponajbolje, skriva važnu pouku. To je priča o ljubavi jer je ljubav ta sila koja nas može navesti da zaboravimo sebe. Što čini ljubav tako silnom? Jednostavno je. Kao što je Heinlein rekao, ljubav je stanje u kojem je nečija sreća najbitna za našu. Voljeti je postati više od jedne osobe. Ljubavlju se ostvarujemo.

Back to our fairy-tale. What do you think happened next? What did the young man do? Would you like to know? I'm thinking about opening another blog (I'm crazy I know) that would be dedicated to translations of Croatian literature (and by that I obviously mean traslations of those literature works whose copy rights are expired). The reason I plan to do it is simply because I want to do it. This will give me an excuse to reread all of my favourite books again. 

Razmišljam o tome da otvorim još jedan blog (luda sam znam) koji će biti posvećen prijevodima hrvatske književnosti i pri tome naravno mislim na prijevode onih djela koja više ne podliježu zakonima o autorskim pravima. Razlog zašto to planiram je jednostavno taj što to želim. To će mi dati izliku da pročitam ponovo sve svoje omiljene knjige. 

Hvala na čitanju!
Thank you for reading!Comments

 1. You look so great.

  xoxo
  www.its-dash.com

  ReplyDelete
 2. I love nature!!! Amazing place!

  XoXo
  Mary
  New Post-> http://modidimoda-mapi.blogspot.it/2016/05/elogio-al-sognatore.html

  ReplyDelete
 3. Snakes? Why did it have to be snakes? Was this woodcutter Indiana Jones by any chance. I know what Indy would have done, he would have run away el speedo quicko. I have had several beautiful women turn into snakes so I have the reverse experiece of the story. Sadly I was not as smart as Indiana Jones and just kept letting myself get bit. It does sound like quite a tale. And wow, these are some of the best shots of you for a long time. Of course I would very much enjoy seeing those leggings on you much closer, that top shows off your gorgeous curvs so well I didn't miss it much. What a wonderful surprise, got me my 2nd dose of fun for the night, the rare twofer ;)

  All Things Bright and Lovely

  ReplyDelete
  Replies
  1. It is a great tale, if I find time I will translate it:).

   Delete
 4. Beautiful post my dear! I will be very glad if you will come to me! Kisses )) SUMMER LOVE http://blondelafemme.blogspot.ru/2016/05/summer-love.html SONG IN MY HEART http://blondelafemme.blogspot.ru/2016/05/song-in-my-heart.html

  ReplyDelete
 5. I like so much.

  ReplyDelete
 6. Sviđa mi se ideja za novi blog i već unaprijed ti mogu reći svaka čast na uloženom trudu, nadam se da ćeš uspjeti iskombinirati sve što radiš bez da išta od toga pati - meni to nažalost nikad nije uspjelo pa zavidim svima koji su to u stanju odlično izvesti :)

  Lijepa ti je ova jednostavna kombinacija, baš ti super stoji sivi džemperić! Uživaj u vikendu! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. joj, nisam ni ja neki meštar u tome da radim nekoliko stvari istovremeno, uvijek na kraju nešto pati... ali eto pošto će to biti samo za moju dušu, neću se puno opterećivati s time već ću raditi samo iz gušta....tako da ne bi mi trebalo oduzeti previše vremena. Vidjeti ćemo:)

   Delete
 7. Foto bellissime e mi piace molto anche il tuo outfit! :)

  http://julesonthemoon.blogspot.it/

  ReplyDelete
 8. Ne znam kako funkcionira to s autorskim pravima i prije svega, dobro se informiraj i zaštiti ukoliko se odlučiš na tako nešto... bilo bi stvarno tužno da netko možda otuđi tvoj trud stoga...
  Svaka čast na želji, puno je to vremena i truda, ali ako te veseli, zašto ne... :)
  Kombinacija je divna, a i šuma Striborova... koliko je tipična, toliko je i atipična bajka i zato mi se sviđa! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. u Hrvatskoj je na snazi zakon po kojem 70 godina nakon autorove smrti prestaju autorska prava i smije se umnožavati djelo (pa valjda onda se smije i prevoditi)...a to da netko otuđi moj rad i očekujem, što ćeš kad staviš nešto online uvijek znaš da to netko može kopirati.

   Meni se kod bajke sviđa što se u biti radi o neizmjernoj ljubavi koju roditelj ima za dijete, a romantika je u drugom planu. Kod Ivane mi se sviđa što je imala jako puno znanja o slavenskoj mitologiji i tu je čak bila ispred svoga ilirskoga vremena koje je tu mitologiju gledalo više u nekom kasnijem kršćanskom svijetlu nego u onom izvornom. Imala je tu neku lakoću pisanja koja me stvarno oduševljava i danas.

   Delete
 9. Such a beautiful fairy tale.we need more pioneers of love and we most definitely need to cherish the writers who spreads the joy around a world filled with so much negativity. I always enjoy coming to your blog hun and even though I don't always comment I read everything you review and write.

  Hugs
  KaSonndra
  http://livewellbefabulous.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. I totally agree. We need more joy in this world.
   Thank you so much for your comment, it means a lot to me!

   Delete
 10. Još jedan blog? Podržavam!
  Ivana (vidi, imenjakinje ste ;) ) je napisala odlične bajke. Ako ikad budeš u prilici posjetiti Ogulin, tamo postoji Ivanina kuća bajki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. velika mi je želja posjetiti...nadam se da ću imati prilike.

   Delete
 11. Hey Ivana! Nice way to tell an enchanting story, I think we need more lovely tales like this, at the end magic is a lack in the actual and real world :( But is cool to know that you're something like a magical person too :)

  It's a pleasure to read your positive words and take a look at the beautiful and inspiring pictures you share with us along the way! Keep on blogging and don't forget to feel with love your days!

  Best regards from Barcelona
  Pablo
  Fungi Express blog

  ReplyDelete
 12. Divna i nadasve poucna bajka! Samo napred u otvaranju novog bloga sa recenzijama

  ReplyDelete
 13. interesting little model posing... i love such kind of pics. specially, the model (you!!!) take such a cool look on her face.

  the first pic with you on it is my absolutely fav!!!

  Jennifer

  ReplyDelete

Post a Comment

All your comments mean a lot to me, even the criticism. Naravno da mi puno znači što ste uzeli vrijeme da nešto napišete, pa makar to bila i kritika. Per me le vostre parole sono sempre preziose anche quando si tratta di critiche.

Popular posts from this blog

Wearing the First Dress I Ever Made: A Grey Midi Dress

Here it is: the first dress I have ever made entirely by myself. I did make some summer dresses in the past, but I had sown them without a pattern and a sewing machine and at any rate I wouldn't call them very accomplished. I mean, they weren't nearly as polished as this dress and they were not nearly as complex to make. I'm very happy with how this dress turned out. I'm even happier I took this sewing course in the first place because now I can make more dresses like this one! If you remember my November highlights post, you might remember that I've mentioned how I've recently finished a beginning fashion tailoring and sewing course with designer Stanka Zovko. 

I promised to show you the dress I made for my course 'graduation'. At the end of this lovely sewing course, you get to choose not only what you're going to make, but also the material and the pattern.  The sewing pattern is typically chosen from one of the sewing magazines this designer has …

February recap / sažetak veljače

You have seen (more or less) what was February like for me. Now tell me... what was February like for you? Are you happy that it's already March or do you feel like time is flying too fast?Are you looking forward to the spring?

 As far as blogging goes, it seems that I have became more focused on fashion illustrations. In the next month the illustrations will have their place, but there will be more focus on DIY....or at least I think so, because I'm kind of heading in that direction. Apart from that, I have no plans. I have so many ideas when it comes to what I want to blog about, that I often have hard time deciding what not to include. As always, feel free to write about what you would like to see.

Vidjeli ste (više-manje) kako sam provela veljaču...sada mi recite, kakav je vama bio prošli mjesec? Veselite li se proljeću? Jeste li jedva dočekali ožujak ili vam je vrijeme prebrzo proletjelo? Ne zaboravite da nam možda i nije još stiglo i da ime za mjesec ožujak potječe od st…

How To Style Animal Print? + An Autumnal Fairy Tale at Ethno Village Near Medugorje

With winter at our doorstep, I think it's important to make the most out of the left over autumn days. With that in mind, my husband and I payed another visit to our favourite (still not officially opened!) ethno village in vicinity of Medugorje. I wrote about this eco/ethno village a number of times, so if you want to know more (or just see more photographs) feel free to check out my old posts herehereherehere and here.  Autumn is Herzegovina is always gorgeous, and this year hasn't been an exception. We had some sudden weather changes and drastic changes of temperature, but I would still describe this autumn as a beautiful one. The Sunday this photographs were taken on was rather gorgeous, so I'm certainly glad we went on this little trip. I know I'm repeating myself, but I do cherish moments like this. Every time I step into this little village, I feel as if the time has stopped or rather like I have just travelled in time. It's such a charming place! I h…