Skip to main content

Zašao neki momak u šumu Striborovu.....A young man wandered into Stribor's forest....

 Zašao neki momak u šumu Striborovu, a nije znao, da je ono šuma začarana i da se u njoj svakojaka čuda zbivaju. Zbivala se u njoj čuda dobra, ali i naopaka — svakome po zasluzi.
   
Morala je pak ta šuma ostati začarana, dokle god u nju ne stupi onaj, kojemu je milija njegova nevolja nego sva sreća ovoga svijeta.

  Nasjekao dakle onaj momak drva i sjeo na panj, da počine, jer bijaše lijep zimski dan. Ali iz panja iziđe pred njega zmija i stade se umiljati oko njega. Ono pak ne bijaše prava zmija, nego bijaše ljudska duša, radi grijeha i zlobe ukleta, a mogao je osloboditi samo onaj, koji bi se s njom vjenčao. Bljeskala se zmija kao srebro na suncu i gledala momku upravo u oči.

"Lijepe li gujice, Bože moj! Gotovo da bi je kući ponio.", progovori momak od šale.

" Evo budalaste glave koja će me osloboditi na svoju nesreću.", pomisli grješna duša i pretvori se odmah iz guje u ljepotu djevojku, te stane pred momka.


                                                                                    Ivana Brlić Mažuranić, Šuma Striborova

A young man wondered into Stribor's forest but he knew not that it is an enchanted forest,  a place where all kind of miraculous wonders take place. Indeed, miraculous wonders occured there, both good and bad- to each according to his merit.

This forest had to remain enchanted until it was not graced by the one who will prefer his sorrow to all the happiness in this world. 

After he cut the wood, the young man set down on a stump to rest, for it had been a beautiful winter day. Suddenly, a snake came out of the stump and started to fawn upon him. It was not a real snake, but a human soul, cursed for its sin and malice. It could be freed only by the one who would marry it. The snake glittered like silver under the sun and watched the young man straight into the eyes.

"My God, what a charming little snake! I almost feel like taking it home", said the young man in merriment.

"Here comes the foolish mind that will free me to his own unfortunate.", thought the sinful soul. Instantly she transfored herself from a snake into a girl of great beauty and stood  there before the young man.

                                                                   Ivana Brlic Mazuranic, Stribor's forests These were the opening lines of a fairy tale written by Croatian writer Ivana Brlic Mazuranic. This fairy tale titled 'Stribor's forest' has a cult status in Croatia. I doubt that there is anyone here who hasn't at least heard about it and for a good reason. The reason I'm  mentioning it today (besides the fact these photos made me think of it) is because for me it is one of the most profound fairy tales ever written. It is a story about love, for love is that force that can make us choose to forget about ourselves. What makes love so powerful? It is quite simple. As Heinlein said, love is a condition in which someone's else happiness is essential for our own. To love is to become more than one person. With love we can reach our potential.

Ovo je početak poznate bajke Ivane Brlić Mažuranić. Sumnjam da ima itko u Hrvatskoj tko nije čuo za nju i s dobrim razlogom. Razlog što je danas spominjem (osim toga što su me ove fotografije podsjetile na nju) je što je za mene to jedna od najdubljih bajki ikada napisanih. Ova bajka, koja kao i sve ponajbolje, skriva važnu pouku. To je priča o ljubavi jer je ljubav ta sila koja nas može navesti da zaboravimo sebe. Što čini ljubav tako silnom? Jednostavno je. Kao što je Heinlein rekao, ljubav je stanje u kojem je nečija sreća najbitna za našu. Voljeti je postati više od jedne osobe. Ljubavlju se ostvarujemo.

Back to our fairy-tale. What do you think happened next? What did the young man do? Would you like to know? I'm thinking about opening another blog (I'm crazy I know) that would be dedicated to translations of Croatian literature (and by that I obviously mean traslations of those literature works whose copy rights are expired). The reason I plan to do it is simply because I want to do it. This will give me an excuse to reread all of my favourite books again. 

Razmišljam o tome da otvorim još jedan blog (luda sam znam) koji će biti posvećen prijevodima hrvatske književnosti i pri tome naravno mislim na prijevode onih djela koja više ne podliježu zakonima o autorskim pravima. Razlog zašto to planiram je jednostavno taj što to želim. To će mi dati izliku da pročitam ponovo sve svoje omiljene knjige. 

Hvala na čitanju!
Thank you for reading!Comments

 1. You look so great.

  xoxo
  www.its-dash.com

  ReplyDelete
 2. I love nature!!! Amazing place!

  XoXo
  Mary
  New Post-> http://modidimoda-mapi.blogspot.it/2016/05/elogio-al-sognatore.html

  ReplyDelete
 3. Snakes? Why did it have to be snakes? Was this woodcutter Indiana Jones by any chance. I know what Indy would have done, he would have run away el speedo quicko. I have had several beautiful women turn into snakes so I have the reverse experiece of the story. Sadly I was not as smart as Indiana Jones and just kept letting myself get bit. It does sound like quite a tale. And wow, these are some of the best shots of you for a long time. Of course I would very much enjoy seeing those leggings on you much closer, that top shows off your gorgeous curvs so well I didn't miss it much. What a wonderful surprise, got me my 2nd dose of fun for the night, the rare twofer ;)

  All Things Bright and Lovely

  ReplyDelete
  Replies
  1. It is a great tale, if I find time I will translate it:).

   Delete
 4. Beautiful post my dear! I will be very glad if you will come to me! Kisses )) SUMMER LOVE http://blondelafemme.blogspot.ru/2016/05/summer-love.html SONG IN MY HEART http://blondelafemme.blogspot.ru/2016/05/song-in-my-heart.html

  ReplyDelete
 5. I like so much.

  ReplyDelete
 6. Sviđa mi se ideja za novi blog i već unaprijed ti mogu reći svaka čast na uloženom trudu, nadam se da ćeš uspjeti iskombinirati sve što radiš bez da išta od toga pati - meni to nažalost nikad nije uspjelo pa zavidim svima koji su to u stanju odlično izvesti :)

  Lijepa ti je ova jednostavna kombinacija, baš ti super stoji sivi džemperić! Uživaj u vikendu! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. joj, nisam ni ja neki meštar u tome da radim nekoliko stvari istovremeno, uvijek na kraju nešto pati... ali eto pošto će to biti samo za moju dušu, neću se puno opterećivati s time već ću raditi samo iz gušta....tako da ne bi mi trebalo oduzeti previše vremena. Vidjeti ćemo:)

   Delete
 7. Foto bellissime e mi piace molto anche il tuo outfit! :)

  http://julesonthemoon.blogspot.it/

  ReplyDelete
 8. Ne znam kako funkcionira to s autorskim pravima i prije svega, dobro se informiraj i zaštiti ukoliko se odlučiš na tako nešto... bilo bi stvarno tužno da netko možda otuđi tvoj trud stoga...
  Svaka čast na želji, puno je to vremena i truda, ali ako te veseli, zašto ne... :)
  Kombinacija je divna, a i šuma Striborova... koliko je tipična, toliko je i atipična bajka i zato mi se sviđa! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. u Hrvatskoj je na snazi zakon po kojem 70 godina nakon autorove smrti prestaju autorska prava i smije se umnožavati djelo (pa valjda onda se smije i prevoditi)...a to da netko otuđi moj rad i očekujem, što ćeš kad staviš nešto online uvijek znaš da to netko može kopirati.

   Meni se kod bajke sviđa što se u biti radi o neizmjernoj ljubavi koju roditelj ima za dijete, a romantika je u drugom planu. Kod Ivane mi se sviđa što je imala jako puno znanja o slavenskoj mitologiji i tu je čak bila ispred svoga ilirskoga vremena koje je tu mitologiju gledalo više u nekom kasnijem kršćanskom svijetlu nego u onom izvornom. Imala je tu neku lakoću pisanja koja me stvarno oduševljava i danas.

   Delete
 9. Such a beautiful fairy tale.we need more pioneers of love and we most definitely need to cherish the writers who spreads the joy around a world filled with so much negativity. I always enjoy coming to your blog hun and even though I don't always comment I read everything you review and write.

  Hugs
  KaSonndra
  http://livewellbefabulous.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. I totally agree. We need more joy in this world.
   Thank you so much for your comment, it means a lot to me!

   Delete
 10. Još jedan blog? Podržavam!
  Ivana (vidi, imenjakinje ste ;) ) je napisala odlične bajke. Ako ikad budeš u prilici posjetiti Ogulin, tamo postoji Ivanina kuća bajki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. velika mi je želja posjetiti...nadam se da ću imati prilike.

   Delete
 11. Hey Ivana! Nice way to tell an enchanting story, I think we need more lovely tales like this, at the end magic is a lack in the actual and real world :( But is cool to know that you're something like a magical person too :)

  It's a pleasure to read your positive words and take a look at the beautiful and inspiring pictures you share with us along the way! Keep on blogging and don't forget to feel with love your days!

  Best regards from Barcelona
  Pablo
  Fungi Express blog

  ReplyDelete
 12. Divna i nadasve poucna bajka! Samo napred u otvaranju novog bloga sa recenzijama

  ReplyDelete
 13. interesting little model posing... i love such kind of pics. specially, the model (you!!!) take such a cool look on her face.

  the first pic with you on it is my absolutely fav!!!

  Jennifer

  ReplyDelete

Post a Comment

All your comments mean a lot to me, even the criticism. Naravno da mi puno znači što ste uzeli vrijeme da nešto napišete, pa makar to bila i kritika. Per me le vostre parole sono sempre preziose anche quando si tratta di critiche.

Popular posts from this blog

14 WAYS TO STYLE ONE BLUE DENIM SKIRT: SUSTAINABLE FASHION FILES

Sustainable fashion is such a hot topic right now, I wouldn't be surprised if it turned into a fashion revolution. More and more people are trying to minimize their carbon print by re-wearing their clothes and shopping their closets. One good way to build a functioning wardrobe you'll love to shop is to make sure you have a couple of essential items in it. These basic pieces can help you shop your closet more easily and become more sustainable in your fashion choices. A denim skirt is one such classical and essential item.  Today I'll show you ten ways to style a denim skirt. I had this particular denim skirt for a couple of years, it's by Croatian denim brand Amadeus (not sponsored) that I can recommend for its quality denim. For me this skirt is one of those items that are season-less and by that I mean those clothing items that can be worn in any season. If you're creative enough, you can figure out a way to wear most of your clothes in any season, but some ite…

HOW I GOT INSPIRED BY D&G AUTUMN/WINTER 2019/2020 COLLECTION? (PART 1)

Yesterday I finally took the the time to watch (and listen) to the Dolce & Gabbana Autumn/Winter 2019/2020 collection. The runaway show was organized in retro style and lasted about half and hour. Instead of music, it featured a British narrator who commented on the designs in the old style (that is how fashion shows used to be presented, narrated instead of accompanied by the music). Anyhow, I found the both the narration and the narrator charming. The fact that the narrator pointed out all the materials used was quite helpful. The models seemed to move quite quickly, but there were 127 looks displayed so the show took a quite some time to finish. It took me twice as long to study the photographs as to see the show. The trend analysis took even more time. However, that time was not spent in vain for I was finally inspired to ponder my autumn and winter outfits. What do you know? D&G Autumn/Winter collection gave me plenty of inspiration for the colder season ahead. I don'…

SEVEN WAYS TO WEAR A WHITE DOTTED PENCIL SKIRT : SUSTAINABLE FASHION FILES

A surprising number of people are under the false impression that you have to spend a lot of money in order to dress in a sustainable way. The good news is that sustainable fashion does't have to be expensive or difficult.  You can help the environment just by shopping your closet more. As easy as that! Shopping your closet and taking good care of your clothing are wonderful and easy ways to be more sustainable. Do you know what is the best thing about these two ecologically friendly fashion strategies? They don't cost you anything. By maximizing the usage of items in your closet and learning how to properly care for your clothing items, you can both help the environment and your personal finances. I already addressed this topic in my last post, when I showed you fourteen ways to wear one basic item. Relying on our wardrobe essentials is such an effortless way to be more green in our fashion choices. 
Take this white pencil skirt for example. It belonged to my mother when she…