Skip to main content

Zašao neki momak u šumu Striborovu.....A young man wandered into Stribor's forest....

 Zašao neki momak u šumu Striborovu, a nije znao, da je ono šuma začarana i da se u njoj svakojaka čuda zbivaju. Zbivala se u njoj čuda dobra, ali i naopaka — svakome po zasluzi.
   
Morala je pak ta šuma ostati začarana, dokle god u nju ne stupi onaj, kojemu je milija njegova nevolja nego sva sreća ovoga svijeta.

  Nasjekao dakle onaj momak drva i sjeo na panj, da počine, jer bijaše lijep zimski dan. Ali iz panja iziđe pred njega zmija i stade se umiljati oko njega. Ono pak ne bijaše prava zmija, nego bijaše ljudska duša, radi grijeha i zlobe ukleta, a mogao je osloboditi samo onaj, koji bi se s njom vjenčao. Bljeskala se zmija kao srebro na suncu i gledala momku upravo u oči.

"Lijepe li gujice, Bože moj! Gotovo da bi je kući ponio.", progovori momak od šale.

" Evo budalaste glave koja će me osloboditi na svoju nesreću.", pomisli grješna duša i pretvori se odmah iz guje u ljepotu djevojku, te stane pred momka.


                                                                                    Ivana Brlić Mažuranić, Šuma Striborova

A young man wondered into Stribor's forest but he knew not that it is an enchanted forest,  a place where all kind of miraculous wonders take place. Indeed, miraculous wonders occured there, both good and bad- to each according to his merit.

This forest had to remain enchanted until it was not graced by the one who will prefer his sorrow to all the happiness in this world. 

After he cut the wood, the young man set down on a stump to rest, for it had been a beautiful winter day. Suddenly, a snake came out of the stump and started to fawn upon him. It was not a real snake, but a human soul, cursed for its sin and malice. It could be freed only by the one who would marry it. The snake glittered like silver under the sun and watched the young man straight into the eyes.

"My God, what a charming little snake! I almost feel like taking it home", said the young man in merriment.

"Here comes the foolish mind that will free me to his own unfortunate.", thought the sinful soul. Instantly she transfored herself from a snake into a girl of great beauty and stood  there before the young man.

                                                                   Ivana Brlic Mazuranic, Stribor's forests These were the opening lines of a fairy tale written by Croatian writer Ivana Brlic Mazuranic. This fairy tale titled 'Stribor's forest' has a cult status in Croatia. I doubt that there is anyone here who hasn't at least heard about it and for a good reason. The reason I'm  mentioning it today (besides the fact these photos made me think of it) is because for me it is one of the most profound fairy tales ever written. It is a story about love, for love is that force that can make us choose to forget about ourselves. What makes love so powerful? It is quite simple. As Heinlein said, love is a condition in which someone's else happiness is essential for our own. To love is to become more than one person. With love we can reach our potential.

Ovo je početak poznate bajke Ivane Brlić Mažuranić. Sumnjam da ima itko u Hrvatskoj tko nije čuo za nju i s dobrim razlogom. Razlog što je danas spominjem (osim toga što su me ove fotografije podsjetile na nju) je što je za mene to jedna od najdubljih bajki ikada napisanih. Ova bajka, koja kao i sve ponajbolje, skriva važnu pouku. To je priča o ljubavi jer je ljubav ta sila koja nas može navesti da zaboravimo sebe. Što čini ljubav tako silnom? Jednostavno je. Kao što je Heinlein rekao, ljubav je stanje u kojem je nečija sreća najbitna za našu. Voljeti je postati više od jedne osobe. Ljubavlju se ostvarujemo.

Back to our fairy-tale. What do you think happened next? What did the young man do? Would you like to know? I'm thinking about opening another blog (I'm crazy I know) that would be dedicated to translations of Croatian literature (and by that I obviously mean traslations of those literature works whose copy rights are expired). The reason I plan to do it is simply because I want to do it. This will give me an excuse to reread all of my favourite books again. 

Razmišljam o tome da otvorim još jedan blog (luda sam znam) koji će biti posvećen prijevodima hrvatske književnosti i pri tome naravno mislim na prijevode onih djela koja više ne podliježu zakonima o autorskim pravima. Razlog zašto to planiram je jednostavno taj što to želim. To će mi dati izliku da pročitam ponovo sve svoje omiljene knjige. 

Hvala na čitanju!
Thank you for reading!Comments

 1. You look so great.

  xoxo
  www.its-dash.com

  ReplyDelete
 2. I love nature!!! Amazing place!

  XoXo
  Mary
  New Post-> http://modidimoda-mapi.blogspot.it/2016/05/elogio-al-sognatore.html

  ReplyDelete
 3. Snakes? Why did it have to be snakes? Was this woodcutter Indiana Jones by any chance. I know what Indy would have done, he would have run away el speedo quicko. I have had several beautiful women turn into snakes so I have the reverse experiece of the story. Sadly I was not as smart as Indiana Jones and just kept letting myself get bit. It does sound like quite a tale. And wow, these are some of the best shots of you for a long time. Of course I would very much enjoy seeing those leggings on you much closer, that top shows off your gorgeous curvs so well I didn't miss it much. What a wonderful surprise, got me my 2nd dose of fun for the night, the rare twofer ;)

  All Things Bright and Lovely

  ReplyDelete
  Replies
  1. It is a great tale, if I find time I will translate it:).

   Delete
 4. Beautiful post my dear! I will be very glad if you will come to me! Kisses )) SUMMER LOVE http://blondelafemme.blogspot.ru/2016/05/summer-love.html SONG IN MY HEART http://blondelafemme.blogspot.ru/2016/05/song-in-my-heart.html

  ReplyDelete
 5. I like so much.

  ReplyDelete
 6. Sviđa mi se ideja za novi blog i već unaprijed ti mogu reći svaka čast na uloženom trudu, nadam se da ćeš uspjeti iskombinirati sve što radiš bez da išta od toga pati - meni to nažalost nikad nije uspjelo pa zavidim svima koji su to u stanju odlično izvesti :)

  Lijepa ti je ova jednostavna kombinacija, baš ti super stoji sivi džemperić! Uživaj u vikendu! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. joj, nisam ni ja neki meštar u tome da radim nekoliko stvari istovremeno, uvijek na kraju nešto pati... ali eto pošto će to biti samo za moju dušu, neću se puno opterećivati s time već ću raditi samo iz gušta....tako da ne bi mi trebalo oduzeti previše vremena. Vidjeti ćemo:)

   Delete
 7. Foto bellissime e mi piace molto anche il tuo outfit! :)

  http://julesonthemoon.blogspot.it/

  ReplyDelete
 8. Ne znam kako funkcionira to s autorskim pravima i prije svega, dobro se informiraj i zaštiti ukoliko se odlučiš na tako nešto... bilo bi stvarno tužno da netko možda otuđi tvoj trud stoga...
  Svaka čast na želji, puno je to vremena i truda, ali ako te veseli, zašto ne... :)
  Kombinacija je divna, a i šuma Striborova... koliko je tipična, toliko je i atipična bajka i zato mi se sviđa! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. u Hrvatskoj je na snazi zakon po kojem 70 godina nakon autorove smrti prestaju autorska prava i smije se umnožavati djelo (pa valjda onda se smije i prevoditi)...a to da netko otuđi moj rad i očekujem, što ćeš kad staviš nešto online uvijek znaš da to netko može kopirati.

   Meni se kod bajke sviđa što se u biti radi o neizmjernoj ljubavi koju roditelj ima za dijete, a romantika je u drugom planu. Kod Ivane mi se sviđa što je imala jako puno znanja o slavenskoj mitologiji i tu je čak bila ispred svoga ilirskoga vremena koje je tu mitologiju gledalo više u nekom kasnijem kršćanskom svijetlu nego u onom izvornom. Imala je tu neku lakoću pisanja koja me stvarno oduševljava i danas.

   Delete
 9. Such a beautiful fairy tale.we need more pioneers of love and we most definitely need to cherish the writers who spreads the joy around a world filled with so much negativity. I always enjoy coming to your blog hun and even though I don't always comment I read everything you review and write.

  Hugs
  KaSonndra
  http://livewellbefabulous.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. I totally agree. We need more joy in this world.
   Thank you so much for your comment, it means a lot to me!

   Delete
 10. Još jedan blog? Podržavam!
  Ivana (vidi, imenjakinje ste ;) ) je napisala odlične bajke. Ako ikad budeš u prilici posjetiti Ogulin, tamo postoji Ivanina kuća bajki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. velika mi je želja posjetiti...nadam se da ću imati prilike.

   Delete
 11. Hey Ivana! Nice way to tell an enchanting story, I think we need more lovely tales like this, at the end magic is a lack in the actual and real world :( But is cool to know that you're something like a magical person too :)

  It's a pleasure to read your positive words and take a look at the beautiful and inspiring pictures you share with us along the way! Keep on blogging and don't forget to feel with love your days!

  Best regards from Barcelona
  Pablo
  Fungi Express blog

  ReplyDelete
 12. Divna i nadasve poucna bajka! Samo napred u otvaranju novog bloga sa recenzijama

  ReplyDelete
 13. interesting little model posing... i love such kind of pics. specially, the model (you!!!) take such a cool look on her face.

  the first pic with you on it is my absolutely fav!!!

  Jennifer

  ReplyDelete

Post a Comment

All your comments mean a lot to me, even the criticism. Naravno da mi puno znači što ste uzeli vrijeme da nešto napišete, pa makar to bila i kritika. Per me le vostre parole sono sempre preziose anche quando si tratta di critiche.

Popular posts from this blog

HOW TO STYLE A METALLIC DRESS FOR TRANSITIONAL WEATHER?

How to style a gold metallic dress for transitional weather? Today I have an outfit proposal that answers that question. I styled my metallic wrap dress with brown boots, a white and brown bag and a tartan blazer. The blazer has some gold treads so I thought it would be a good match for the dress. Besides, I like the idea of pairing a metallic dress with tartan. It looks more interesting that way. I was never one to shy away from patterns. This outfit can be worn both as everyday and night wear. The golden touches make this outfit look more dressed up, and heelless boots make it appropriate for day wear. If you want to glam an outfit like this one, all you need is a pair of high heels. 
Metallic dress looks more tricky than it really is. Styling a metallic dress, for example, isn't that hard. As always look for colours and tones that suit your skin tone. Pair your metallic item with other items you like to wear or go for a full metallic look.  If you don't feel comfortable en…

EARLY SPRING OUTFIT FOR A DAY SPENT STROLLING THE MOSTAR CITY

Early Spring. The air itself smells of flowers in blossom. The sun is shining but it's not too warm. I love this time of year. I love to see the nature come alive and admire the almond trees in blossom. Early spring is possibly the best time to visit Mostar city. What can I say about Mostar that I haven't said already? It truly is a beautiful city, especially this time of year when it is so green. The most wonderful thing about Mostar is perhaps the river it is known for- river Neretva. Wonder the banks of Neretva river and you'll feel you'll entered a magical world. It is amazing to find such stunning natural beauty within a city. However, this city can boost of other rivers as well such as Radobolja. No wonder that it is known as the city of bridges. 
The outfit proposal I'm sharing today is fairly simple. I've taken to wearing hats lately, mostly because the sun here is so strong. Spring sun can be misleading. You may not feel the sun rays  as intensely bec…

HOW TO STYLE A BATH ROBE COAT FOR TRANSITIONAL WEATHER?

One of more puzzling trends for Spring must be: the bath robe trend. It exists in many shapes and forms. Just like regular bath robes, these coats are made of different materials and come in different styles. Bath robe coats can give different vibes, from luxurious to relaxed ones. These bath robe coats sometimes come in silk and satin, while at other times they are made of wool or cotton. There was some confusion when the bath robe coat first appeared on the runaway. It was actually a few years ago, this is not the first season that it was introduced. However, this season we're seeing it around quite a bit, with a lot of celebrities choosing to wear this trend.

What to make of this trend? Will the bath robe trend become the new trench coat? It is hard to say. Nevertheless, it is easy to see the appeal of the bath robe trend. Coats cuts in this style are typically very cozy and comfy. If they are made from warmer materials, they make for perfect transitional pieces.  If you'r…